Aftrap 80 jaar vrijheid in Roosendaal

Bevrijdingsdag in Roosendaal

Op 30 oktober vieren we de bevrijding van Roosendaal 

Een thema-avond in het Atik-stadion vormt de eerste activiteit van 80 jaar vrijheid in Roosendaal. Hoe verging het RBC in oorlogstijd? Hoe is het Korps Commando Troepen in Roosendaal gekomen? Ook vertelt voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Pieter Coblens over moderne oorlogsvoering. Maandagavond 30 oktober belichten stichting The Dutch Polar Bears en RBC Maatschappelijk het thema bevrijding vanuit nieuwe invalshoeken.

Wat hebben voetbal en de Tweede Wereldoorlog met elkaar te maken? Voor Daan Breugelmans, voorzitter van stichting The Dutch Polar Bears een nieuwe manier om een breder publiek te bereiken. Roosendaal Citymarketing spreekt hem over de diverse activiteiten die de stichting rondom de bevrijding van Roosendaal organiseert, op 30 oktober precies 79 geleden.

Speciaal voetbalshirt

‘Met de thema-avond bij RBC schijnen gastsprekers een uniek licht op de bevrijding van Roosendaal. We willen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog op een respectvolle manier verspreiden’, zegt Breugelmans. De voetbalclub creëert extra zichtbaarheid door het eerste elftal in een speciaal ontworpen Bevrijdingstenue te laten spelen. ‘We zijn enorm blij dat RBC vol enthousiasme met ons dit onderwerp aansnijdt.’ De thema-avond is gratis toegankelijk, aanmelden via de website van RBC Netwerk.

Bevrijdingsrit

Het herdenken, gedenken en vieren van de bevrijding is, naast onderzoek en educatie, een speerpunt van The Dutch Polar Bears. Zo organiseren zij 28 oktober voor het derde jaar The Liberation Ride. Tijdens deze bevrijdingsrit rijden zo’n 50 WO II voertuigen door de gemeente Roosendaal waar ze langs historische wegen en door relevante gebieden bij alle oorlogsmonumenten stilstaan. De route wordt vooraf op de website gedeeld en op het moment zelf via eigen social media kanalen.

Het belang van jongeren

Stichting The Dutch Polar Bears vertelt de verhalen van de Britse bevrijders, officieel 49th West Riding Infantry Division, ook wel de Polar Bears Division genoemd. ‘Wij willen de verhalen levend houden, voor iedereen maar speciaal voor jongeren, zonder verleden, geen toekomst.’ Zelf is de stichting ontstaan als schoolproject op het Norbertus College. ‘Onze geschiedenisdocent gaf de opdracht kranten uit oorlogstijd opnieuw samen te stellen. Een vast item daarin was een interview met mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die verhalen waren zo indrukwekkend, die moésten we wel delen’, vertelt Breugelmans over de beginperiode in 2015.

Deel jij je eten met een soldaat?

‘Vandaaruit hebben we het groter aangepakt en zijn we verder gegroeid. Nu bieden we scholen samen met kinderboekenschrijfster Saskia van den Brand een educatief programma. We leggen kinderen dilemma’s voor. Zou jij je lievelingseten delen met een soldaat? En zou jij je buurvriendje in huis nemen? Ook presenteren we een kist met verschillende spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel is kinderen zelf te laten nadenken over de gevolgen van oorlog. Ik sta versteld hoe goed kinderen daarover nadenken’, aldus Breugelmans.

Fiets- en wandelroutes - Te voet of op de fiets langs plekken en monumenten

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.