Wielerweekend Roosendaal omarmt Giro di Kika

Giro di Kika in Roosendaal

Voorzitter Gijs de Bot koppelt Giro di Kika aan het Roosendaalse Wielerweekend 2023.

Gijs de Bot; ondernemer, trotse Kaaiman, voorzitter wielercomité Roosendaal en bovenal een verbinder in de gemeente. Dit jaar koppelt De Bot Giro di Kika aan het Wielerweekend Roosendaal. Daarvoor klom hij vorige maand zelf op de fiets en haalde ruim €9000 op. ‘We hoeven niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden, met z’n allen kunnen we heel veel bereiken.’

De voorzitter van het Wielerweekend Roosendaal zit zelf graag op de fiets. Met een groep vrienden traint hij ’s winters indoor bij WattCycling. Eerder reed Gijs de Bot al voor Col Sensation en ging hij de Mont Ventoux op. Toen zag hij Giro di Kika voorbij komen, een bergklimming in Italië georganiseerd door Stichting Kika, een goede doelenorganisatie die kinderkanker wil bestrijden.

Extra motivatie

Samen met Audi Unsöld, jeugdvriend, mede-ondernemer en lid van Lionsclub Roosendaal, beklom De Bot eind juni de Stelvio. Tijdens de trainingen voor de bergrit slaat het noodlot toe binnen de vriendenkring. Lenn, het dan 6-jarige zoontje van één van de vrienden wordt getroffen door acute leukemie. ‘Je krijgt van dichtbij de realiteit mee. Dat gaf een extra motivatie om iets te doen. Dit is zo oneerlijk, we willen iets betekenen voor die jongen’, vertelt De Bot.

'Helse beklimming'

Dan volgt op vrijdag 23 juni de Stelvio Classico. Tijdens de eerste training voorafgaand aan de fietstocht merken de vrienden al dat het een uitputtingsslag zal worden. ‘Na drie bochten lag het nekkie eraf, je weet dat het een helse beklimming wordt’, vertelt De Bot. ‘Toch voelde ik tijdens de rit: dit is machtig. Ik kom al jaren in de Dolomieten, heb in Italië gewoond en gewerkt, de omgeving is bizar mooi. Ik ben regelmatig afgestapt om een fotootje te maken en heb echt kunnen genieten.’

Strijd geleverd

‘Ik niet’,  bekent Audi Unsöld. ‘Ik ben helemaal binnenstebuiten gekeerd, was kapot. Ik heb alleen maar naar de weg gekeken en mijn limiet opgezocht. Met nog 3 kilometer te gaan voelden mijn benen aan als soep. Maar ik moest en zou boven komen. Voor Lenn is opgeven geen optie, dus voor mij ook niet. Die jongen levert elke dag een strijd.’ Eenmaal boven kwam de emotie eruit: blijdschap en voldoening.  ‘Toen hebben we de ouders van Lenn gebeld. Hij kreeg diezelfde dag een stamceltransplantatie en voelde zich goed, ook hij had weer een strijd geleverd’, zegt Unsöld.

Donaties

Terug naar het Wielerweekend Roosendaal. ‘Ons hoofddoel is bekendheid geven aan Giro di Kika en daarom hebben we het goede doel verbonden aan Wielerweekend Roosendaal. In plaats van  inschrijfgeld voor de verschillende onderdelen, vragen we een vrijwillige donatie aan Stichting Kika’, legt De Bot uit. ‘De Lionsclub Roosendaal steunt graag lokale maatschappelijke doelen en liefdadigheid. Als ambassadeur van Wielerweekend Roosendaal kan de Lionsclub ook bijdragen aan Giro di Kika’, vertelt Unsöld.

 

Lokaal omarmd

‘Je ziet dat het nu al lokaal omarmd wordt’, vertelt De Bot trots. ‘Voor mij draait het om de verbindingen die gelegd worden, zelfs nog meer dan om de donaties.’ Ook in het zaterdagprogramma komen de connecties goed naar voren. Zo organiseert Kiwanis een steprace voor de jeugd en verzorgt atletiekvereniging Thor de hardloopwedstrijd Mijl van de Kaai.

Toertochten

Zondag is de Ronde van Roosendaal en staat in het teken van de toertochten. Een familierit van 28 kilometer en twee tochten van 55 en 100 kilometer voor de vele toerclubs in de omgeving. ‘Een verbroederingsrit’, noemt De Bot het. ‘Ook hiervoor hebben we de samenwerking opgezocht met een heel aantal Belgische toerclubs. ‘Al die verschillende clubs maken het evenement groter en breder waardoor we samen voor Roosendaal een pareltje neerzetten.’

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.