De bevrijding van Roosendaal

79 jaar bevrijding

Dat viert Roosendaal van 26 t/m 30 oktober.

Roosendaal viert vrijheid. Tussen 26 en 30 oktober 1944 zijn de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal bevrijd. In 2023 gedenken, herdenken en vieren wij dit met een aantal bijzondere activiteiten, zoals een speciaal concert en een bevrijdingstocht die is georganiseerd door de Dutch Polar Bears.

Donderdag 26 oktober

Hijsen van de vlaggen
Als waardering voor de Engelse en Canadese bevrijders worden op donderdag 26 oktober bij het oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal de vlaggen van deze landen gehesen. De vlaggen blijven hier hangen tot en met 30 oktober.

Kransleggingen 
Burgemeester Han van Midden legt bij de oorlogsmonumenten in Nispen, Wouw, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten een herdenkings krans. De krans in Roosendaal wordt tijdens de ceremonie op zaterdag 28 oktober gelegd bij het Polar Bear monument op het Kadeplein.

Bevrijdingsconcert
Om 20:00 uur vindt Bevrijdingsconcert 'Wie ’t de jeugd leert, geeft het toekomst!' in theater De Kring plaats. Tijdens het concert neemt Valley Sound Big Band je mee op een reis langs vrede, vrijheid en de ultieme beleving van het vrije gevoel. De avond is bijzonder voor jong en oud. Alle veteranen zijn uitgenodigd om het concert bij te wonen.

Vrijdag 27 oktober

Documentaire 'The Green Route Up'
Wandel om 20:00 uur virtueel mee langs de route van de bevrijders van Wouwse Plantage tijdens de vertoning van de documentaire ‘The Green route up’ in de H. Gertrudiskerk, Wouwse Plantage. Damesensemble La Lisière zorgt voor een muzikale omlijsting.

Zaterdag 28 oktober

Wandeltocht langs struikelstenen
Loop mee langs het verleden en wandel samen met schrijfster Saskia Brand de Struikelstenenroute in het centrum van Roosendaal. Tijdens de wandeltocht kom je meer te weten over de stenen en het verhaal erachter. De eerste wandeling start om 10:30 uur, de tweede om 13:30 uur. 

Bevrijdingstocht
The Dutch Polar Bears rijden Teh Liberation Route, een route over en langs historische wegen en door gebieden die in WO II van belang waren voor de strijdende partijen en/of burgers. Deze Bevrijdingstocht is een colonne van WO II voertuigen en een enkele naoorlogse. De deelnemers zijn periode-correct gekleed. De route is ongeveer 65 km lang en gaat door alle vijf dorpen van de gemeente en de stad zelf. In elke plaats wordt een korte ceremonie gehouden bij het oorlogsmonument. Op het eindpunt aan de Kade in Roosendaal zal een officiële ceremonie plaatsvinden bij het Polar Bear monument. Meer informatie over The Liberation Ride, zoals de routekaart en het tijdschema, is te vinden op de website van The Dutch Polar Bears.

Om de militaire voertuigen goed te plaatsen en iedereen de gelegenheid te geven om ze goed te kunnen bekijken, geldt op zaterdag 28 Oktober van 15:00 tot 17:00 uur een parkeerverbod op het gehele Kadeplein. Om ongeveer 16:00 uur start de herdenking bij de Polar Bear. Om deze rustig te laten verlopen, wordt de Kade vanaf Burgemeester Freijterslaan vanaf 15:30 uur tot uiterlijk 17:00 uur afgesloten voor al het doorgaande autoverkeer. Zodra de ceremonie is afgelopen, wordt de afsluiting direct opgeheven. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar tot aan het terrein van de herdenking. De Frans Halslaan en de Turfberg blijven bereikbaar.

Open dag Oude Begraafplaats
De vrijwilligers van de Oude Begraafplaats aan de Bredaseweg in Roosendaal zijn trots op hun werk en laten dat tijdens deze speciale open dag graag aan je zien. Zij zijn er om antwoord te geven op al je vragen en helpen je bij het vinden van specifieke en bijzondere graven. Zo zijn er verschillende oorlogsgraven, waaronder die van Engelse soldaten die zijn omgekomen bij het bombardement van 31 mei 1944.

Zondag 29 oktober

Wedstrijd RBC
Het eerste elftal van RBC speelt tijdens hun laatste thuiswedstrijd de wedstrijd tegen SARTO in een speciaal ontworpen bevrijdingsshirt. Dit shirt is gebaseerd op een winnende tekening van een scholier uit Roosendaal. Op dit shirt staan onder andere de Polar Bear (het logo van de bevrijders van Roosendaal), klaprozen (die zowel voor Roosendaal als herdenking symbool staan) en de logo’s van RBC en The Dutch Polar Bears. Na de wedstrijd worden de veteranen, leden van het KCT, scholieren van het winnende ontwerp en bezoekers uitgenodigd om na te praten. 

De wedstrijd begint om 14:00 uur.

Maandag 30 oktober

Thema-avond '80 jaar bevrijding'

Een speciale thema-avond in het Atik-stadion vormt de eerste activiteit van 80 jaar vrijheid in Roosendaal. Hoe verging het RBC in oorlogstijd? Hoe is het Korps Commando Troepen in Roosendaal gekomen? Ook vertelt voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Pieter Coblens over moderne oorlogsvoering. Lees meer over deze aftrap naar 80 jaar bevrijding.

Terug naar de blogs

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.