Rijke Roomse Route

(32,0 km)

  • Download GPX

Stap op de fiets en ontdek de historie van de talloze kerken, kapellen en kloosters

Noord-Brabant en daarmee ook Roosendaal kennen een rijk Rooms verleden. Nog niet zo heel lang geleden waren zelfs nagenoeg alle inwoners Rooms-Katholiek. In de 19e en 20e eeuw ontstond hier een religieus landschap met talloze kerken, kapellen en kloosters waar je nu nog steeds veel van kunt bewonderen. 

De kerk van Onze Lieve Vrouw (1) aan de Kade is in 1868 gebouwd in een mengeling van stijlen, zowel neor…

Stap op de fiets en ontdek de historie van de talloze kerken, kapellen en kloosters

Noord-Brabant en daarmee ook Roosendaal kennen een rijk Rooms verleden. Nog niet zo heel lang geleden waren zelfs nagenoeg alle inwoners Rooms-Katholiek. In de 19e en 20e eeuw ontstond hier een religieus landschap met talloze kerken, kapellen en kloosters waar je nu nog steeds veel van kunt bewonderen. 

De kerk van Onze Lieve Vrouw (1) aan de Kade is in 1868 gebouwd in een mengeling van stijlen, zowel neoromaans als neobyzantijns. In 1909 is de koepel en het achterste gedeelte toegevoegd. De paters redemptoristen, die vanaf 1874 vanuit de kerk volksmissies en retraites gaven, zijn in 2003 vertrokken, waarna kerk, klooster en tuin gerestaureerd zijn. Vandaag de dag is het een parochiekerk. De kerk is in de zomermaanden op zaterdagmiddag te bezoeken. Neem dan ook zeker een kijkje in de achter de kerk gelegen Paterstuin.

De Mariabedevaartplaats Kapelberg (2) lag ooit een stukje buiten Roosendaal, maar inmiddels wordt de kapel omringd door een bedrijventerrein. De kapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten is in 1897 op initiatief van de familie Van Gilse gebouwd naar een ontwerp van Marijn Vergouwen. Het heeft een neoromaans karakter met neogotische elementen.

Oudenbosch heeft veel te danken aan de negentiende-eeuwse pastoor Willem Hellemons, eveneens lid van de Orde der Cisterciënzers. De door hem gestichte broedercongregatie van Saint Louis (3) bouwde een grote kapel. Hellemons wist ook architect Pierre Cuijpers te bewegen de basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara (4) in neobarokstijl te ontwerpen. Dit is een verkleinde kopie van de Sint Pieter met het front van de kerk van Sint-Jan van Lateranen te Rome.

De Heilig Hart van Jezuskerk in Bosschenhoofd (5) werd in 1927 door W. te Riele ter vervanging van een oudere kerk uit 1886 gebouwd. Na oorlogsschade werd de kerk in 1946 door Jacques Hurks voorzien van een nieuwe voorgevel en toren in traditionele stijl.

Het dorp Zegge staat al eeuwenlang bekend als Mariabedevaartplaats. Zowel de Maria Boodschapkerk (6) (1911) als de kapel (6) (1922) zijn ontworpen door de Bredase architect Jacques van Groenendael.

Op de Rooms-katholieke Begraafplaats (7) aan de Bredaseweg in Roosendaal vind je naast de monumentale graven van burgemeesters, wethouders en bekende families ook andere markante Roosendalers. De Roosendaalse militairen die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn rusten in een eigen hofje. Ook de 38 Engelse strijders die bij de strijd om Roosendaal gesneuveld zijn hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Op het oorlogsveld bij de calvarieberg op de begraafplaats zijn de burgers begraven die zijn omgekomen bij de bombardementen en beschietingen. De begraafplaats was vanaf 1870 ruim honderd jaar in gebruik.

De Sint Josephkerk (8) werd in 1924 ingewijd. Het is een kruiskerk in expressionistische stijl naar ontwerp van Jacques Hurks, die ook de naastgelegen pastorie bouwde. Opvallend zijn het siermetselwerk en de 37 meter hoge, ranke toren. Van buiten is niet te zien dat binnen het geheel voorzien is van een koepel met een doorsnede van 18,8 meter. Deze inrichting maakte het mogelijk dat elke gelovige de handelingen van de priester aan het altaar goed kon volgen.

In de Nieuwstraat in het centrum van Roosendaal ligt het hofje Mariagaard (9). De kleine huizen rondom een pleintje met een kapel werden gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect A. van Hees in de stijl van de Delftse school. Maria van Wasservas stichtte in 1617 de voorganger van Mariagaard, een zogenaamd Godshuis, als onderkomen voor arme, oude vrouwen.

Het klooster Mariadal (10) in de Vincentiusstraat werd voor de Zusters Franciscanessen gebouwd in 1934 door de architecten Franciscus Sturm (klooster) en Joseph Cuijpers (kapel). De grote ommuurde kloostertuin heeft een geometrisch padenpatroon en zowel de muur als het klooster zijn aangemerkt als rijksmonument.

De Sint Jan de Doperkerk (11),lokaal beter bekend als de Sint-Janskerk, is gebouwd tussen 1836 en 1839 in een neoklassieke stijl waarbij de oude toren uit de 15e eeuw in het geheel is opgenomen. Een eerste kapel werd eerder in 1268 op deze plaats gesticht. In 2003 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Eeuwenlang, tot 1979, werd de kerk bediend door de paters norbertijnen uit de abdij te Tongerlo. Deze zogenaamde witheren resideerden in een pastorie aan de Molenstraat, een pand dat anno nu in gebruik is als erfgoedcentrum Tongerlohuys (12). De oorsprong van dit rijksmonument gaat terug tot de 16e eeuw maar het huidig uiterlijk kreeg het gebouw grotendeels in 1762.

Dit ga je zien

Startpunt: Knooppunt 03
Markt, Stationsstraat
4701 PC Roosendaal
1

Onze Lieve Vrouwekerk

Kade 21
4703 GA Roosendaal
Onze Lieve Vrouwekerk
2

Kapelberg

Deurlechtsestraat 5
4704 RP Roosendaal
Kapelberg
3

Saint Louis

Saint Louisplein 50
4731 PL Oudenbosch
Saint Louis
4

H.H. Agatha en Barbara

Markt 57
4731 HN Oudenbosch
H.H. Agatha en Barbara
5

Heilig Hart van Jezuskerk

Pastoor van Breugelstraat 51
4744 AB Bosschenhoofd
Heilig Hart van Jezuskerk
6

Maria Boodschapkerk en kapel

Onze Lieve Vrouwestraat 107
4735 AA Zegge
Maria Boodschapkerk en kapel
7

Rooms-katholieke begraafplaats

Bredaseweg
Roosendaal
Rooms-katholieke begraafplaats
8

Sint Josephkerk

Sint Josephstraat 2
4702 CW Roosendaal
Sint Josephkerk
9

Woonhofje Mariagaard met kapel

Nieuwstraat 11- 19
4701 HR Roosendaal
Woonhofje Mariagaard met kapel
10

Mariadal

Vincentiusstraat 3- 7
4701 LM Roosendaal
Mariadal
11

Tongerlohuys

Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal
Tongerlohuys
12

Sint Jan

Markt 2
4701 PE Roosendaal
Sint Jan
Eindpunt: Knooppunt 03
Markt, Stationsstraat
4701 PC Roosendaal

Beschrijving

Startpunt: Knooppunt 03
Markt, Stationsstraat
4701 PC Roosendaal

Deze fietsroute is voornamelijk uitgezet op basis van het knooppuntennetwerk. De route is beschreven vanaf knooppunt 03, maar je kunt de route op ieder gewenst knooppunt starten. 

Vertrek vanaf knooppunt 03 in westelijke richting en steek de spoorwegovergang over naar de Kade
0.1 km             RA Kadeplein >> Oostelijke Havendijk
0.6 km             bij gele brug RA, einde LA Industriestraat
0.2 km             LA Borchwerf
0.2 km             X RA Westelijke Havendijk
0.9 km             voor viaduct LA naar boven
0.5 km             na viaduct LA Gewenten
0.7 km             LA Belder
0.2 km             RA Stepvelden en LA Belder
0.7 km             3e weg LA Deurlechtsestraat >> Kapelweg
0.3 km             RA Klerkenveld
0.1 km             LA fietspad richting Blauwhekken (tussen roodwitte hekken)
0.3 km             RA fietspad vervolgen
0.4 km             LA Blauwhekken
0.1 km             RA Blauwhekken, X RD >> Het Appeltje
0.5 km             X RD Paardenblok
0.3 km             LA Het Steeke
0.2 km             RA De Ruif
0.2 km             = Oude Roosendaalsebaan knooppunt 01, hier sla je LA en vervolg je de route via de knooppunten 70 - 81 - 80 - 84 - 54 - 71 - 72 - 04
Bij knooppunt 04 RA Rucphensebaan
1.3 km             Rotonde rechtdoor Rucphensebaan
1.3 km             RA Ettenseweg
0.1 km             LA fietspad richting Van Beethovenlaan
0.1 km             RA Van Beethovenlaan
0.2 km             RA fietspad richting Bredaseweg
0.2 km             LA Bredaseweg
0.4 km             X RD Bredaseweg
0.5 km             LA Griendweg
0.1 km             Bredaseweg oversteken, LA en RA Kapellerlaan
0.2 km             LA Doctor Schaepmanlaan
0.6 km             RA Van Gilselaan
0.2 km             LA Sint Josephstraat
0.5 km             RA Burgerhoutsestraat
0.3 km             X RD Burgerhoutsestraat >> Raadhuisstraat
0.4 km             RA Burgemeester Prinsensingel
0.4 km             X RD Burgemeester Prinsensingel
0.3 km             LA Vincentuisstraat
0.4 km             LA  en LA Ludwigstraat
0.3 km             LA Vughtstraat
0.1 km             RA Domineestraat
0.1 km             RA Bloemenmarkt >> Markt
0.4 km             knooppunt 03

Je kunt de route ook via de knooppunten fietsen. Rijd dan vanaf knooppunt 03 via 02 naar 01. Aan het einde van de route fiets je vanaf knooppunt 04 naar 02 en 03. Je fietst dan niet langs de belevingspunten 2 en 10 en belevingspunten 9, 11 t/m 14 liggen verder van de route. 

Onderweg kom je langs voldoende horecagelegenheden om even af te stappen voor een hapje en een drankje. 

Eindpunt: Knooppunt 03
Markt, Stationsstraat
4701 PC Roosendaal
Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.