Bevrijdingsdag in Roosendaal

Vier de vrijheid

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Bijzondere plekken en oorlogsmonumenten helpen ons een beeld te schetsen van hoe het leven eruit zag in tijden van oorlog en bevrijding.

Bevrijdingsdag (5 mei) is niet alleen een dag om onze vrijheid te vieren, maar ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid en ons te realiseren hoe kwetsbaar deze is. In de stad, dorpen en directe omgeving van gemeente Roosendaal zijn veel bijzondere plekken en oorlogsmonumenten te vinden. Plekken die helpen ons een beeld te schetsen van hoe het leven eruit zag in tijden van oorlog en bevrijding. Verschillende wandel- en fietsroutes nemen je mee langs deze plekken en vertellen de verhalen uit die tijd.

Herdenkingsroute

Van 1 t/m 16 mei kun je in het centrum van Roosendaal twee interactieve herdenkingsroutes volgen. Zowel de speciale Escaperoute (1,5 uur) als de Verhalenroute (1 uur) nemen je met behulp van QR-codes mee langs verschillende locaties en verhalen uit de Roosendaalse oorlogsgeschiedenis.

Bevrijdingsroute door de regio (fietsroute, 54km)

Fiets vanuit het centrum van Roosendaal langs verschillende punten die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herdenken of herinneren aan het vieren van de bevrijding. De route neemt je mee door een mooi en divers landschap en eindigt bij het Polar Bear monument op de Kade. Heb je na het fietsen behoefte aan wat rust en stilte? Loop dan via het hekje naast het informatiebord de vlonder af naar de Patertuin. Een prachtig verborgen plekje dat het bezoeken waard is.

Bevrijdingsroute door de stad (wandel- of fietsroute, 10km)

Wist je dat er midden in Roosendaal een heuse bunker te vinden is? Wie een kijkje wil nemen, moet precies weten waar te zijn. De Bevrijdingsroute Stad gaat langs deze en andere bijzondere plekken in de stad met een link naar het verleden.

Gedichten over de bevrijding

Geluidloos draagt de Polar Bear zijn boodschap uit. Aan ons de herinnering, aan hen de onsterfelijkheid.” Zo begint het gedicht De Polar Bear van André Verwijmeren, één van de Bevrijdingsgedichten van de Roosendaalse Gedichtenroute. Op vijftien plaatsen in Roosendaal kun je deze bijzondere gedichten beluisteren. Wil je liever een fysiek kaartje met alle locaties? Loop dat even binnen bij het VVV-kantoor (Markt 71). Heel handig: je bepaalt zelf je route. Op de locaties vind je een opvallend schildje met een nummer en een QR-code. Scan de code met je smartphone en je kunt het gedicht direct beluisteren en lezen.

De gedichten over de bevrijding zijn te herkennen aan de blauwe bolletjes op de kaart.